Říjen - měsíc věnovaný bezpečnosti dětí

Říjen je označován za měsíc dětského bezpečí. My samozřejmě nepotřebuje záminku proto, abychom dbali na bezpečí svých dětí. Můžeme toho však využít a připomenout si pár věcí. Pojďme se podívat, zda děláme pro bezpečí svých dětí maximum či zda můžeme ještě něco zlepšit.

Na Detskezabrany.cz dbáme na bezpečí dětí, jde nám o to, aby děti vyrůstaly v bezpečné domácnosti a vyhnuli se úrazům, kterým lze snadno předejít. Zde je pár tipů.

Bezpečná dětská postel

Poskytnutí místa pro bezpečný a klidný spánek dítěte je jedním z nejdůležitějších úkolů, které my rodiče máme. Mimochodem, věděli jste, že v USA během spánku zemře každý rok okolo 3.500 dětí? Dle údajů Českého statistického úřadu v České republice zemře na SIDS - syndrom náhlého úmrtí kojence kolem 25 dětí ročně. Je samozřejmostí, že chceme, aby se dítě v postýlce cítilo pohodlně a útulně. Z hlediska bezpečnosti by však v postýlce kromě kvalitní matrace a pokrývky nemělo být nic navíc. Hračky, deky, vycpané látkové mantinely do postýlky mohou zvýšit riziko náhlého úmrtí kojence (SIDS). 

Mluvíme-li o postelové ohrádce, ujistěte se, že splňuje bezpečnostní standardy. Jde zejména o velikost matrace, jejíž rozměry nesmí přesahovat značku nebo jiný typ označení na vnitřní straně postýlky. Toto označení uvádí maximální výšku matrace. Vzdálenost mezi tyčkami ohrádky musí být 45 - 65 mm, v opačném případě hrozí zachycení hlavičky, rukou či nohou dítěte. Bezpečná vzdálenost mezi příčkami dna postýlky je pak maximálně 60 mm. 

Dětské bezpečnostní pojistky

Než se nadějete, váš novorozenec se naučí plazit, lézt a chodit. Abyste se vyhnuli nehodám a zraněním je potřeba se zamyslet nad všemi riziky, která mohou na dítě ve vaší domácnosti čekat a kterým můžete snadno předejít. Instalací bezpečnostních pojistek a zábran ve vaší domácnosti můžete mnoha úrazům zabránit. 

Několik klíčových oblastí, na které byste se měli zaměřit

  • zábrany zásuvek - zabrání malým prstíčkům v kontaktu s elektrickým proudem.
  • zábrany do dveří - instalací dveřních zábran zamezí v přístupu ke schodišti nebo do nebezpečných místností jakou je například kuchyně.
  • zábrany a pojistky na nábytek - instalací zábrany na šuplíky, skříně, zásuvky a další nábytek zamezíte v přístupu dítěte k potenciálně nebezpečným věcem, především chemikáliím nebo lékům. 

 

Chraňte zdraví vašeho dítěte

Vytvoření bezpečného prostoru, ve kterém se může dítě pohybovat je nesmírně důležité. Rovněž je důležité ujistit se, zda dítěti během volného pohybu nehrozí vážné zranění. Například:

Škrábance od nehtíků

Novorozené dítě nemá kontrolu nad koordinací svých pohybů, ručičkama kolem sebe široce mává a díky poměrně ostrým nehtíkům může dojít k poškrábání. Tomu lze předejít nasazením tenkých rukaviček, které poškrábání především v oblasti obličeje dítěte zabrání. 

Ochrana sluchu miminka

Chystáte se někam, kde bude poměrně hlučno? Dětský sluch je velice citlivý a v raném věku je velmi náchylný na poškození, proto je třeba ho chránit například nasazením chrániči sluchu. Chrániče sluchu pro děti tlumí hluk a zároveň slouží jako prevence před poškozením sluchu nebo ohluchnutím. 

Ochrana zraku a kůže před UV zářením

Chraňte dětský zrak před UV zářením. Především v letních dnech bychom se měli chránit před UV zářením. Zatímco na ochrana pokožky miminka je pro nás samozřejmostí, na ochranu zraku často zapomínáme. A právě nadměrné množství UV záření může vážně poškodit rohovku, sítnici a oční čočku. Dětské oko je na poškození UV zářením velmi náchylné, jelikož až v dospělosti je oční čočka schopná se sama proti UV záření bránit. Pomocí kvalitních dětských slunečních brýlí, které se vyrábějí už i pro miminka a batolata, můžete předejít vážnému poškození zraku dítěte.

Citlivá pokožka dítěte

Je třeba dodat, že dítě ve věku do 6 měsíců by se slunečním paprskům nemělo vystavovat vůbec, jelikož má velmi citlivou pokožku. Je důležité vyhýbat se přímému slunečnímu záření, pobývat pouze ve stínu a používat kvalitní ochranné pomůcky na kůži i zrak. Výzkumy ukázaly, že jsou-li malé děti již od útlého věku vystavovány vysokému slunečnímu záření, zvyšuje se u nich v budoucnu riziko výskytu rakoviny kůže.