Bezpečnost dětí - je pračka hrozbou?

Říká se, že dětí se nejvíce učí příkladem. Takže když vás dítě vidí vkládat prádlo do pračky, jeho zvědavá mysl a představivost se začnou točit na plné obrátky. Bohužel, co vypadá na pouhý domácí úklid, může vyústit ve velké nebezpečí či ztrátu života. V dnešním článku se pojďme podívat na rizika spojená s domácími spotřebiči a tipy jak nebezpečným situacím předcházet.

Skrytá nebezpečí v domácnosti

Dětské pojistky na pračku - bezpečná domácnost

Každé dítě je velmi zvědavé, rádo zkouší nové věci a chce si vše osahat. Pro dospělé je naprosto běžné používat elektrická zařízení, manipulovat s ohněm atd. Pro dítě jde však o velmi zajímavé činnosti, které si touží samo vyzkoušet, i když mentálně ani fyzicky toho ještě není schopné a právě v těchto situacích se řada dětí dostane do vážných problémů. 

V červenci 2018 jsme si mohli přečíst v novinách šokující příběh rodiny, která si pořídila novou pračku, díky které málem přišla o život 3 letá holčička. Tu totiž nenapadlo nic jiného, než si novou pračku prohlédnout zevnitř. Vlezla si do bubnu a její bráška (4 roky) dvířka z legrace zavřel a pračku zapnul. Naštěstí si uvědomil co se stalo a běžel pro své rodiče, kteří stihli dceru ze zapnuté pračky vysvobodit. Buben se již točil a začala do něho přitékat voda, holčička však vyvázla pouze s několika modřinami a odřeninami. Americká Consumer Product Safety Commission (CPSC), obdoba našeho Úřadu na ochranu spotřebitele, uvádí, že v posledních třech případech spojených s úmrtím v pračce, figurovaly děti mladší 5 let. 

Nejčastější zranění dětí v pračce

Děti jsou velmi vynalézavé a způsobů, kterými se dostanou do potíží je nespočet. Zde uvádíme nejčastější zranění dětí v pračce:

Pády - u praček plněných ze shora je vysoké nebezpečí pádu dítěte do bubnu pračky. Dbejte na to, aby se v blízkosti pračky nenacházely věci, které by dítěti umožnily přístup k pračce z výšky. 

Vlézání do vnitřku pračky - pračky, které jsou plnitelné z boku mají dvířka položená nízko u země a pro dítě tak není nijak obtížné do pračky vlézt. Děti si ze zvědavosti mohou do pračky vlézt nebo ji využít při hře na schovávanou. Nešťastnou náhodou může dojít i k uzavření dvířek a neštěstí je na světě. Navíc pláč a prosby o pomoc linoucí se zevnitř pračky nemusí být slyšet. Je proto vhodné pračku na prádlo vytahovat z elektrické zásuvky, čímž předejdete řadě neštěstí. 

Chraňte své dítě v okolí pračky

Zatímco dítě zabezpečit nemůžeme, domácí spotřebiče ano. Jak bylo psáno výše, nebezpečí hrozí u praček plněných shora i u těch ze strany, je proto jedno který typ právě vlastníte, měli byste učinit taková rozhodnutí, abyste se vyhnuli možným úrazům a zraněním.

Promluvte s dítětem - Vysvětlit dítěti nebezpečí, která pračka skýtá je prvním krokem. Vysvětlete mu, že hraní v okolí pračky je nebezpečné a že vlézání do bubnu pračky je tabu. Samozřejmě, že by bylo hezké, aby na to co řekneme, dítě hned uposlechlo, ale většinou tomu tak není. Dokonce i když dítěti vysvětlíte všechna rizika a nebezpečí, která mu mohou hrozit je lepší řídit se i následující tipy.

Zamezte dítěti v přístupu do prádelny  - Zamezit dítěti v přístupu k pračce by mělo být začátkem. Ujistěte se, že místnost s pračkou či sušičkou je uzamčená a dítě se do ní nedostane. 

Uzamkněte pračku/sušičku - Druhou nejlepší možností je uzamčení vlastního elektrického spotřebiče. Lze to udělat několika způsoby. Nejprve zjistěte, zda vaše pračka nenabízí možnost uzamčení (Dětského zámku). Pokud vaše pračka funkcí dětského zámku nedisponuje pak přistupte k možnosti instalace vlastní dětské zábrany na dvířka pračky. 

Bezpečnostní dětské pojistky na spotřebiče

Pomůžeme vám zabezpečit domácnost tak, aby bylo vaše dítě v bezpečí. Podívejte se na náš sortiment dětských bezpečnostních pojistek a zábran v případě jakýchkoliv dotazů se na nás obraťte, rádi vám pomůžeme s výběrem.